Inlay en onlay. Onzichtbaar mooi.

Voor kleine gaatjes zijn gewone vullingen prima. Maar hoe groter het gat, hoe groter de kans dat de vulling er uit zal vallen of er een nieuw gaatje onder ontstaat. In die gevallen zijn inlays en onlays veel beter. Hierbij laten we het ontbrekende stuk precies op maat namaken en dat verlijmen we op (onlay) of in (inlay) uw kies. Naadloos en precies in de juiste kleur. Of - als u dat wilt - in goud.

Stap 1: Vooronderzoek

Voor we aan de slag gaan, kijken we eerst of de inlay of onlay voor u de beste oplossing is. Soms is de tand te veel aangetast of is er te weinig houvast. Kan een inlay of onlay in uw situatie? Dan maken we een nieuwe afspraak om met de behandeling te beginnen.

Stap 2: Voorbereiding

In deze eerste afspraak verwijderen we oude vullingen en bewerken we de tanden. Daarna maken we een afdruk zodat alles exact past. U krijgt een tijdelijke inlay of onlay voor de 2 tot 3 weken die het laboratorium nodig heeft deze te maken.

Stap 3: Rotsvaste bevestiging

Is de inlay of onlay klaar? Dan verwijderen we de tijdelijke oplossing en bevestigen de definitieve. Heel precies, gebruikmakend van de microscoop en de nieuwste lijmtechnieken.

Stap 4: Genieten!

Het voordeel van inlays en onlays is dat we alleen het meest noodzakelijke van uw tand verwijderen. We sparen de gezonde delen, zoals het hoort. Een inlay kan van verschillend materiaal worden gemaakt. Voor een onzichtbare oplossing kiezen we meestal porselein. Dit heeft dezelfde eigenschappen als echte tanden en is niet van echt te onderscheiden. Inlays en onlays zijn zo duurzaam dat ze tientallen jaren in topconditie blijven!

Hieronder leest u wat u na de behandeling kunt verwachten.

Extra gevoelige tanden
• Uw tanden kunnen na de behandeling gevoeliger zijn voor kou of warmte. Soms voelt u ‘stroomstootjes’ door uw tand of kies. Dit kan een paar weken aanhouden: uw tanden hebben de tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden.
• Napijn kunt u bestrijden met een paracetamol of ibuprofen (lees de bijsluiter).

Eten en drinken
• U kunt na de behandeling direct weer normaal eten en drinken.
• Hebt u een verdoving gekregen? Pas dan op met warm eten of drinken. Voorkom ook dat u op uw lip, tong of wang bijt. Gebruik een rietje en houd een servetje bij de hand.

Uw tijdelijke facing
• Voordat we de definitieve inlay of onlay plaatsen krijgt u een tijdelijke oplossing. Hiermee kunt u gewoon eten. Hij is minder sterk dan de definitieve inlay en onlay, dus wees wel voorzichtig.

• Een losgeraakte tijdelijke inlay of onlay kunnen we snel weer terugplaatsen. Als u ’s ochtends vroeg belt, kunnen wij u vaak dezelfde dag nog helpen.
• Mocht dit bijvoorbeeld tijdens een tripje of in het weekend gebeuren, breng dan een beetje tandpasta in de kies aan en plaats de tijdelijke inlay of onlay voorzichtig terug.
• Loop niet te lang zonder tijdelijke inlay of onlay rond: hierdoor kunnen tanden of kiezen verschuiven. Een kleine verschuiving kan ervoor zorgen dat de definitieve inlay of onlay niet meer perfect past.
• Een inlay of onlay voelt in het begin soms een fractie te hoog aan. Dit gevoel is normaal en trekt na een aantal dagen weg. Heeft u na een week nog steeds het gevoel dat de inlay of onlay te hoog is? Neem dan contact met ons op. We slijpen deze dan even bij.

Vragen of problemen?
Neem contact met ons op als u vragen heeft of twijfelt.

Informatie over nazorg

Geinteresseerd? Bekijk onze resultaten!