Kronen en bruggen.
Net zo vertrouwd als uw eigen tanden.

Heeft u een tand met veel vullingen? Of een te groot gat om te vullen? Dan is een kroon waarschijnlijk de beste optie. Een kroon is een soort hoes om de kies, speciaal voor u gemaakt. Is er tussen 2 aangetaste tanden een kies of tand verloren? Dan plaatsen we een brug: een overbrugging van 2 kronen met een 'tussentand'.

Stap 1: Consult

We willen zeker weten of een kroon of brug de juiste oplossing is voor u. Dat gaan we goed onderzoeken. Is dat inderdaad het geval? Dan komen we samen met u tot de juiste vorm. Belangrijk is dat ze goed op de kies aansluiten en de juiste anatomie en kleur hebben. Ons doel is een prachtig gebit, zonder dat iemand ziet dat het kronen zijn!

Stap 2: Voorbereiding

In de eerste behandeling bewerken we de zijkanten van de tand waar de kroon op komt. We slijpen deze in de juiste vorm, maar halen nooit meer weg dan strikt noodzakelijk is. Als dit gebeurd is, maken we een afdruk zodat de kroon of brug precies op de kies of tand kan aansluiten. U krijgt een tijdelijke kroon of brug om de bewerkte tanden goed te beschermen.

Stap 3: Definitieve brug

Intussen wordt de kroon of brug gemaakt in het laboratorium. In de tweede behandeling gaan we die plaatsen. Daarvoor verwijderen we eerst de tijdelijke kroon of brug. Nu kunnen we de definitieve aanbrengen. Dat gebeurt met moderne lijmtechnieken. We werken hierbij met een microscoop en controleren met een röntgenfoto of alles goed aansluit en alle lijmresten zijn weggehaald. Na deze behandeling kunt u direct genieten van een mooi vol gebit!

Stap 4: Regelmatige controles

In de reguliere controles letten we goed op de kroon of brug. Belangrijk om ook nog even te noemen: we zorgen dat de kroon makkelijk schoon te maken is. De juiste vorm en het gladde oppervlak voorkomen dat vuil zich hecht. Dat zorgt voor een frisser en mooier gebit, en een langere levensduur. Meer dan 30 jaar is heel normaal.

Hieronder leest u wat u na de behandeling kunt verwachten.

Extra gevoelige tanden

  • Uw tanden kunnen na de behandeling gevoeliger zijn voor kou of warmte. Soms voelt u ‘stroomstootjes’ door uw tand of kies. Dit kan een paar weken aanhouden: uw tanden hebben de tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden.
  • Napijn kunt u bestrijden met een paracetamol of ibuprofen (lees de bijsluiter).

Eten en drinken

  • U kunt na de behandeling direct weer normaal eten en drinken.
  • Hebt u een verdoving gekregen? Pas dan op met warm eten of drinken. Voorkom ook dat u op uw lip, tong of wang bijt. Gebruik een rietje en houd een servetje bij de hand.

Uw tijdelijke kroon of brug

  • Voordat we de definitieve kroon of brug plaatsen krijgt u een tijdelijke oplossing. Hiermee kunt u gewoon eten. Hij is minder sterk dan de definitieve kroon of brug, dus wees wel voorzichtig.

 

  • Een losgeraakte tijdelijke kroon of brug kunnen we snel weer terugplaatsen. Als u ’s ochtends vroeg belt, kunnen wij u vaak dezelfde dag nog helpen.
  • Mocht dit bijvoorbeeld tijdens een tripje of in het weekend gebeuren, breng dan een beetje tandpasta in de kies aan en plaats de tijdelijke kroon of brug voorzichtig terug.
  • Loop niet te lang zonder tijdelijke kroon of brug rond: hierdoor kunnen tanden of kiezen verschuiven. Een kleine verschuiving kan ervoor zorgen dat de definitieve kroon of brug niet meer perfect past.
  • Een kroon of brug voelt in het begin vaak een fractie te hoog aan. Dit gevoel is normaal en trekt na een aantal dagen weg. Heeft u na een week nog steeds het gevoel dat de kroon of brug te hoog is? Neem dan contact met ons op. We slijpen deze dan even bij.

Vragen of problemen?
Neem contact met ons op als u vragen heeft of twijfelt.

Informatie over nazorg

Geinteresseerd? Bekijk onze resultaten!