Orthodontie. Voor mooie, rechte tanden.

Staan de tanden te ver naar voren? Of staan er een paar zo scheef dat ze niet goed op elkaar passen? Als de tanden verder goed zijn kan Buijs Tandartsen u helpen met een orthodontische oplossing: een beugel. Een beugel is er voor mensen van alle leeftijden. In een periode van meestal een jaar werken we aan een mooi eindresultaat.

Stap 1: Is een beugel de oplossing?

Is een beugel inderdaad een goede optie voor u of uw kind? Dat onderzoeken we tijdens een eerste afspraak. Hierin bespreken we om te beginnen natuurlijk de wensen. Vervolgens bekijken we de noodzaak van een beugel. Dit doen we door foto’s, röntgenfoto’s en modellen te maken en beoordelen.

Stap 2: Een behandelplan

Heeft een beugel nut? Dan maken we een behandelplan, waarin we stap voor stap toewerken naar de gewenste situatie. Dat plan bespreken we tijdens deze tweede afspraak. Ook geven we aan wat de kosten zijn, zodat u kunt nagaan of deze vergoed worden door de verzekeraar (wat in de meeste gevallen zo is). Bent u akkoord? Dan maken we een afspraak voor het plaatsen van de beugel.

Stap 3: Plaatsen van de beugel

In deze derde afspraak zetten we de beugel op zijn plek, waarbij de slotjes worden vastgelijmd op uw tanden. Dit is absoluut pijnloos. Bij een beugel is het onderhoud erg belangrijk. Daarom leggen we ook precies uit hoe u de beugel schoonhoudt.

Stap 4: Maandelijks controleren en bijstellen

Elke maand controleren we of de beugel goed zijn werk doet en we stellen hem elke keer iets bij. Stap voor stap werken we zo naar het einddoel. Door een beugel ontstaat soms sneller tandsteen dan normaal. Dat verwijderen we dan ook elke keer. Is het doel bereikt? Dan kan de beugel eruit. Soms krijgt u dan nog een nachtbeugel of spalk, om het resultaat te houden.

Een paar dagen na het plaatsen van de beugel kunt u wat pijn hebben aan uw tanden. Ook kunnen irritaties in de mond ontstaan. Dit is heel normaal. Hieronder leest u wat u dan moet doen.

Extra gevoelige tanden
De eerste dagen kunnen de tanden en kiezen gevoeliger zijn dan normaal. Dit gevoel trekt na 2-3 dagen weg. Eet in die tijd zacht voedsel en gebruik eventueel paracetamol of ibuprofen (lees de bijsluiter). Ook na het afstellen van de beugel bij de controles zijn tanden soms gevoeliger, maar niet zo gevoelig als na het plaatsen.

Blaren in uw mond
Doordat de beugel aan de binnenkant van uw mond schuurt, kunnen er blaren ontstaan aan de binnenkant van uw wang en lippen. Hebt u hier last van? Haal bij ons dan een doosje wax op. Deze kunt u op de beugelslotjes plakken, zodat ze niet meer scherp zijn. Slikt u per ongeluk een waxbolletje door? Dat is niet erg. De wax is niet schadelijk.

Zit een slotje los?
Een slotje kan soms losschieten. Geen probleem: dat kunnen we eenvoudig repareren. Dat kan tijdens de maandelijkse controle of eerder, als de volgende afspraak verder dan een week in de toekomst ligt. Belt u ’s ochtends? Dan kunnen we vaak dezelfde dag nog helpen. Hetzelfde geldt als een draad wat uitsteekt en in uw wang of lip prikt.
Met een beugel kunt u gewoon alles eten. Wel kan het eten soms tussen de slotjes gaan vastzitten. En: hoe minder hard het eten, hoe kleiner de kans dat een slotje losschiet.

Vragen of problemen?
Neem contact met ons op als u vragen heeft of twijfelt.

Informatie over nazorg

Geinteresseerd? Bekijk onze resultaten!