Buijs Tandartsen

Wortelkanaalbehandeling

Uw wortels zorgen ervoor dat uw tanden in de kaak blijven zitten. In de wortel zit een kanaal met zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze kunnen ontsteken, bijvoorbeeld door tandbederf of een lekke vulling. Dit is gevaarlijk omdat die ontsteking naar het kaakbot kan overslaan. Dan is een wortelkanaalbehandeling (ook wel endodontische behandeling of endo genoemd) nodig. 

Procedure

Om bij de het wortelkanaal te kunnen komen, boren we van bovenaf in de tand. Vervolgens maken we de binnenkant van de wortels leeg en schoon met een klein vijltje. Dit gebeurt vaak onder verdoving. Deze stap vraagt veel zorgvuldigheid: er mogen absoluut geen ontstoken resten achterblijven. Is alles verwijderd? Dan vullen we de wortel met een ontsmettende pasta en sluiten we de kies hermetisch af met een rubberachtig stiftje. 

Het schoonmaken van de wortelkanalen kan vaak in één behandeling, soms is een tweede afspraak nodig. U krijgt in die tussentijd een tijdelijke vulling. Is de wortelkanaalbehandeling geheel afgerond? Dan kunt u de tand of kies weer gewoon belasten vanaf het moment dat de verdoving geheel is uitgewerkt. 

Een wortelkanaalbehandeling kan een tand of kies verzwakken, waardoor deze kan breken. Dit kunnen we voorkomen met bijvoorbeeld een kroon. Dit bespreken we dan vooraf met u.

Wat kost het

De kosten voor een wortelkanaal behandeling kunnen erg variëren, afhankelijk van het aantal wortels en het aantal te vullen kanalen. Ook is het van belang of de wortelkanaal behandeling in één keer afgemaakt kan worden of dat een tweede afspraak noodzakelijk is.

Begroting

Wortelkanaalbehandeling

€350-500

1 kanaal

Wortelkanaalbehandeling

€400-550

2 kanalen

Wortelkanaalbehandeling

€450-600

3 kanalen

Wortelkanaalbehandeling

€500-650

4 kanalen

Hoe gaat de behandeling in zijn werk

We maken een plan op maat, maar globaal is dit onze aanpak

Eerste behandeling
Tijdens de eerste fase verwijderen we de zenuw. Belangrijk is dat dat zodanig gebeurd dat er geen resten blijven zitten. Hierna wordt een tijdelijk bacteriedodende pasta ingesloten en een tijdelijke vulling gemaakt. U kunt nog een beetje napijn ervaren, maar de scherpe pijn moet weg zijn.
Tweede behandeling
Gedurende de tweede behandeling worden de wortelkanalen gevuld met een definitieve (rubberachtige) vulling. Belangrijk is dat de vulling geen luchtbellen bevat.
Nazorg
Na de behandeling kan de kies nog iets gevoelig zijn, maar de scherpe pijn zou weg moeten zijn. U kunt hiervoor gerust een pijnstiller nemen. Na twee tot vier weken zou u weer normaal op de kies/tand moeten kunnen kauwen.